- 250g žampiónů
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 200 ml smetany (může být i zakysaná, dle chuti)
- 1 - 2 větší kostky smetanového taveného sýra (např. Smetanito)
- 1,5 - 2 l vody
- sůl, pepř, koření a bylinky dle chuti (např. muškátový oříšek nebo kmín)
Žampióny nakrájíme. Pár koleček si necháme na ozdobu. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme žampióny a krátce orestujeme. Zasypeme moukou a krátce pražíme. Zalijeme horkou vodou a důkladně rozšleháme. Přidáme sýr. Podle chuti osolíme a opepříme, okořeníme a vaříme, dokud se mouka nerozvaří. Hrnec sejmeme z plotny, ponorným mixérem rozmixujeme a vrátíme na plotnu. Pak přilijeme smetanu a pozvolna vaříme.
Podávat můžeme s opraženými kostičkami housky nebo s opečenými plátky slaniny.
Stejným způsobem můžeme připravit např. pórkový krém
Komentáře
Okomentovat
Pište své názory a připomínky. Za jakékoliv komentáře předem děkujeme. ;-)