Žampionový krém

  • 250g žampiónů
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 ml smetany (může být i zakysaná, dle chuti)
  • 1 - 2 větší kostky smetanového taveného sýra (např. Smetanito)
  • 1,5 - 2 l vody
  • sůl, pepř, koření a bylinky dle chuti (např. muškátový oříšek nebo kmín)

Žampióny nakrájíme. Pár koleček si necháme na ozdobu. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme žampióny a krátce orestujeme. Zasypeme moukou a krátce pražíme. Zalijeme horkou vodou a důkladně rozšleháme. Přidáme sýr. Podle chuti osolíme a opepříme, okořeníme a vaříme, dokud se mouka nerozvaří. Hrnec sejmeme z plotny, ponorným mixérem rozmixujeme a vrátíme na plotnu. Pak přilijeme smetanu a pozvolna vaříme.

Podávat můžeme s opraženými kostičkami housky nebo s opečenými plátky slaniny.

Stejným způsobem můžeme připravit např. pórkový krém

Komentáře