Bílý chléb


  • 100 ml vody
  • 200 ml mléka
  • 1 vejce
  • 30 g másla
  • 1 sušené droždí
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 600 g hladké mouky


Toto těsto je vhodné do domácí pekárny. Pokud máme pekárnu, vložíme do ní suroviny v napsaném pořadí. Zvolíme program: francouzský chléb.

Nemáme-li pekárnu, rozšleháme vejce s mlékem a vodou. Přidáme změklé máslo, droždí, sůl a cukr. Nakonec přisypáváme mouku. Mělo by nám vzniknout hladké těsto, se kterým se dobře pracuje, nelepí. Proto se z něj dají upéct housky, rohlíky, veka.

Tip na závěr: chléb by měl chladnout na mřížce. Kdo nemá mřížku, můžeme dát chléb na tři vařečky, které jsme daly přes formu z pekárny, přes mísu... Chléb zakrojíme až po vychladnutí.

Komentáře