Domácí chléb

  • 5 hrnků polohrubé mouky
  • 2 hrnky vlažné vody
  • 1 droždí
  • 3 lžíce mléka
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky cukru
  • kmín (popř. jiné koření)

Pokud používáme sušené droždí, vypracujeme těsto a necháme ho asi hodinu kynout.

Pokud používáme klasické droždí, nejprve připravíme kvásek. Do vlažného mléka přidáme cukr a rozdrobíme droždí. Jakmile kvásek vykyne, vlijeme ho do mouky, do které jsme zamíchali sůl a koření. Přilijeme ještě vlažnou vodu.

Z vykynutého těsta vytvarujeme dva bochníky chleba. Přendáme na plech a ještě necháme kynout v teple asi 30 minut. Před pečením potřeme octovou vodou. Pečeme při nízké teplotě 35 - 50 minut.

Pro pekárny:
Do nádoby dáme nejprve tekuté suroviny, poté sypké. Spustíme daný program.

Toto je jen základní recept. Mouku můžeme nakombinovat například se špaldovou či žitnou... Část mouky můžeme nahradit slunečnicovými semínky, pohankou, lněným semínkem, ovesnými vločkami.
..

Komentáře