Domácí jahodový sirup

  • 1 kg jahod
  • 100 ml vody
  • cukr (dle množství získané šťávy, na 500 ml šťávy 400 g cukru)

Jahody omyjeme, zbavíme šťopek. Dáme do hrnce, přilijeme vodu a lehce rozmačkáme. Za občasného míchání lehce prohříváme. Šťávu vymačkáme přes plátýnko.

Šťávu i s cukrem (na 500 ml šťávy 400 g cukru) nalijeme do čistého hrnce a uvedeme do varu. Za občasného míchání vaříme max. 5 minut, aby nám jahodový sirup nezačal želírovat.

Jahodový sirup nalijeme do nahřátých sklenic, zazátkujeme a vychladlé sklenice uskladníme.

Tipy:
  • Z vymačkaných jahod můžeme připravit džem, mraženou jahodovou dřeň, jahodovo-jablečnou přesnídávku, přeliv na tvarohové knedlíky...
  • Sirup se dá připravit i z mražených jahod. Jahody necháme rozmrazit a postupujeme stejně. 

Komentáře