Jahody omyjeme, zbavíme šťopek. Dáme do hrnce, přilijeme vodu a lehce rozmačkáme. Za občasného míchání lehce prohříváme. Šťávu vymačkáme přes plátýnko.
Šťávu i s cukrem (na 500 ml šťávy 400 g cukru) nalijeme do čistého hrnce a uvedeme do varu. Za občasného míchání vaříme max. 5 minut, aby nám jahodový sirup nezačal želírovat.
Jahodový sirup nalijeme do nahřátých sklenic, zazátkujeme a vychladlé sklenice uskladníme.
Tipy:
- Z vymačkaných jahod můžeme připravit džem, mraženou jahodovou dřeň, jahodovo-jablečnou přesnídávku, přeliv na tvarohové knedlíky...
- Sirup se dá připravit i z mražených jahod. Jahody necháme rozmrazit a postupujeme stejně.
Komentáře
Okomentovat
Pište své názory a připomínky. Za jakékoliv komentáře předem děkujeme. ;-)