Pampeliškový sirup

  • 200 květů pampelišky (v plném květu)
  • 2 citrony
  • 1,5 kg cukru
  • 1,5 litru vody
  • 3 lístky šalvěje 


Květy omyjeme a necháme přes noc stát zalité 1,5 l vody. Další den přelijeme přes plátýnko. Výluh přelijeme do hrnce, přidáme cukr, na kostky nakrájené citrony (máme-li nechemicky ošetřené, nakrájíme i se šlupkou) a bylinku. Mírně ohříváme tak, aby se tekutina odpařovala bez varu, dokud sirup nezhoustne. Sirup se musí táhnout, pokud bude moc hustý, začne po čase krystalizovat a pokud bude moc řídký, bude časem kvasit. Nejlépe nechat dvakrát vychladnout. Přelijeme do malých skleniček, skladujeme v chladu a suchu.

Užíváme třeba v čaji, nebo na chleba s máslem, je dobrý i jako ingredience do sladkých nádivek. Působí dobře na trávení a uleví vám při nachlazení.

Inspirováno: http://www.home-made.cz/

Komentáře