Květy omyjeme a necháme přes noc stát zalité 1,5 l vody. Další den přelijeme přes plátýnko. Výluh přelijeme do hrnce, přidáme cukr, na kostky nakrájené citrony (máme-li nechemicky ošetřené, nakrájíme i se šlupkou) a bylinku. Mírně ohříváme tak, aby se tekutina odpařovala bez varu, dokud sirup nezhoustne. Sirup se musí táhnout, pokud bude moc hustý, začne po čase krystalizovat a pokud bude moc řídký, bude časem kvasit. Nejlépe nechat dvakrát vychladnout. Přelijeme do malých skleniček, skladujeme v chladu a suchu.
Užíváme třeba v čaji, nebo na chleba s máslem, je dobrý i jako ingredience do sladkých nádivek. Působí dobře na trávení a uleví vám při nachlazení.
Inspirováno: http://www.home-made.cz/
Komentáře
Okomentovat
Pište své názory a připomínky. Za jakékoliv komentáře předem děkujeme. ;-)